Tudomány

Tűzijátékot fotóztak a világűrben

Szakértők egy csoportjának sikerült megörökítenie egy „tűzijátékot” az űrben – írja a Space.com. A hatalmas, G286.21+0.17 jelű halmazban a csillagformálódás különböző stádiumai láthatóak, a kutatók szerint a folyamat több millió évet vehet igénybe.

A csapat a Hubble űrtávcső és a chilei Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat (ALMA) segítségével vizsgálta a G286.21+0.17-et. Az előbbi eszköz a már megszületett csillagokat, utóbbi pedig a későbbi objektumokat kialakító gázt figyelte meg.

Jonathan Tan, a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem és a Virginiai Egyetem munkatársa, illetve a csapat tagja szerint képük azt szemlélteti, hogy a csillagszületés mennyire dinamikus és kaotikus folyamat.A szakértő hozzátette, lenyűgöző belegondolni, hogy a Nap és annak bolygói is egykor egy ilyen kozmikus tánc részesei voltak.

Kép: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Y. Cheng et al.; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello; NASA/ESA Hubble.

A nagyjából 8 ezer fényévre fekvő csillaghalmazban a rózsaszínes árnyalatú lila a lassabban, míg a kékes a gyorsabban mozgó gázt jelöli. A képet az ALMA 750 felvételének kombinálásával alkották meg. A gravitáció hatására a gáz befele áramlik, idővel pedig csillagokká áll össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik