Tudomány

99 millió éves rovarokat találtak

Napjaink élővilágára legyűgöző minták és színek jellemzően, a szakértők pedig feltételezik, hogy a távoli múlt fajai is igen színesek voltak. A konkrét minták rekonstruálása ugyanakkor nem könnyű feladat, mivel az ilyen finom részletek ritkán maradnak fenn a fosszíliákban.

A Nanking Geológiai és Bolygótudományi Intézet csapata a közelmúltban kivételes fosszíliákat, borostyánban konzerválódott 99 millió éves rovarokat tanulmányozott – írja az EurekAlert.

A kövületekben még az élőlények színe is jól kivehető.

A kihalt állatok színének vizsgálata azért is fontos, mert segíthet újabb részleteket kideríteni az adott faj viselkedéséről és élőhelyéről.

Kép: NIGPAS

A most leírt rovarok a dinoszauruszokkal együtt éltek a kréta kori esőerdőkben. A szakértők összesen 35 borostyántöredéket gyűjtöttek be egy észak-mianmari bányából, Csenjang Kai, a csapat vezetője szerint a leletek 99 millió évesek, és a dinoszauruszok aranykorából származnak. A kövületekben található fémdarazsak színezetükben mai rokonaikra emlékeztetnek.

A kutatók gyémánt pengével két rovar kitinvázát is felvágták, majd elektronmikroszkóppal elemezték a mintákat. Ekkor derült ki, hogy a vázban érintetlen nanostruktúrák vannak, ami arra utalt, hogy a borostyánokban az élőlények eredeti színe konzerválódott. A kutatók nem zárják ki, hogy az ősi rovarok színezete az álcázást szolgálta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik