Tudomány

Nyom nélkül tűnt el egy hatalmas csillag

Nyom nélkül tűnt el a kutatók szeme elől egy nagy tömegű, instabil csillag – írja a Space.com. A szakértők egyelőre nem tudják, hogy az objektum csendesen fekete lyukká alakult-e, vagy csak elbújt egy hatalmas porfelhő mögé.

Az égitest a mintegy 75 millió fényévre fekvő Kinman-törpegalaxisban található. Az objektum egy végső stádiumú nagy fényteljesítményű kék változócsillag (LBV). Ezek az égitestek életük végén járnak, és igen látványos ingadozásokat képesek produkálni. A csillag jele 2001 és 2011 között volt észlelhető, 2019-ben ugyanakkor az Európai Déli Obszervatórium Very Large Telescope-ja már képtelen volt kimutatni. Meglepő módon azonban az LBV-k halálát jelző szupernóva-robbanást sem érzékeltek a törpegalaxisban.

Ez alapján elképzelhető, hogy az égitest látványos megsemmisülés nélkül alakult fekete lyukká.

Andrew Allan, a Trinity College Dublin PhD-hallgatója és a friss tanulmány vezető szerzője szerint meglepődve tapasztalták a csillag eltűnését. Ez lehet az első alkalom, amikor sikerült dokumentálni, hogy egy ennyire hatalmas objektum ilyen módon tűnjön el.

Kép: ESO/L. Calçada

A csapat a 2002 és 2009 közötti adatokat elemezve megállapította, hogy az érintett időszakban az égitest látványos kitöréseket produkált. Ez az aktív periódus 2011 után érhetett véget. A folyamat hatására az LBV rengeteg anyagot veszíthetett, és átmenetileg fényereje is látványosan nőhetett.

Azt nem tudni, hogy ezt követően mi történt. Elképzelhető, hogy a csillag fényereje hirtelen lecsökkent, és eltakarta a törpegalaxisban lévő por, de az is lehetséges, hogy csendesen megsemmisült. Bármi is történt, a csillagászok szerint különleges eseményről van szó, éppen ezért tovább gyűjtik az adatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik