Hatalmas vihar gázol át hazánkon

Felhőszakadással, óriási széllel, helyenként jégveréssel ér véget a kánikula, de csak egy napra. Szerdán megint borzasztó meleg lesz, csütörtökön pedig újabb hidegfront tör ránk.
Kapcsolódó cikkek

Sokan érzik úgy, hogy hűvösre és csapadékosra sikerült az idei nyárkezdet, és utóbbi igaz is. Ami viszont a hőmérsékletet illeti, nagyjából ez volt a „normális”, sőt valamivel még átlag feletti, vagyis elvárásaink mára már a klímaváltozás szélsőségeihez igazodtak. A mögöttünk hagyott hétvégére aztán az a hosszú ideig térségünket uraló sekély ciklon továbbállt, helyét egy délnyugatról érkező anticiklonnak adta át, betört a kánikula.

A hőség hétfőn 36-37 fokkal tetőzik, majd délután, kora este egy heves viharokkal járó hidegfront valamelyest lehűti a levegőt. Mielőtt folytatnánk, Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa megjegyzi:

Magyarországon 30 Celsius-fok feletti országos átlag legfeljebb augusztus elején nevezhető megszokottnak, akkor is csak pár napig.

Jön a vihar

Ami tehát az előttünk álló időjárást illeti, hétfőn még az anticiklon hatására tombol a kánikula, a csúcs 36-37 fok körül várható, és csak a Dunántúl északnyugati szegletében marad 30 fok alatt a hőmérséklet. A változást egy, a Brit-szigetek környékén kialakult ciklon hozza, hidegfrontja északnyugati irányból érkezve néhány órán belül végigszáguld hazánkon ma késő délután, kora este. Kemény viharokra számíthatunk.

A heves zivatarokat jellemzően 60-90, de néhol 100 km/órás lökések kísérik, a felhőszakadásokból helyenként 20-40 mm-nyi eső és nagyobb méretű jég várható

– a részletekről itt talál bővebb tájékoztatást.

A front után két nap „nyugi” következik. Néhány futó záporon kívül csapadék nem várható, az átlagos hőmérséklet kedden 25-30, szerdán viszont már 27-33 fok között várható. Csütörtökön pedig a hétfőihez hasonló intenzitású hidegfront már újra kemény viharokat hoz, de a levegőt is „visszahűti” a július eleji átlagra.

Változékonyság a folytatásban

A hétvége nyugodtnak ígérkezik igazi strandidővel: 25-30 fok néhány záporral, zivatarral.

Ami a folytatást illeti, jelen állás szerint július 7. környékén érkezik újabb hidegfront, ám ennek pontos hatásai ma még nem látszanak. Úgy tűnik, a hónap első fele változékony lesz, a frontok 3-4 naponta követik majd egymást, majd július végén állnak be a „szokásos” 7-10 napos periodikára.

Kiemelt kép: MTI/Varga György