Tudomány

Hatalmas erszényes maradványaira bukkantak

A modernkori vombatok erős testfelépítésű, ősi rokonának maradványait azonosították – írja az MTI. A Dél-Ausztrália államban talált 25 millió éves lelet egy feketemedve méretű erszényestől származik.

A Mukupirna nambensisnek elnevezett növényevő emlős részleges koponyáját, fogait és csontvázának nagy részét még 1973-ban fedezték fel a Pinpa-tónál, de csak most vetették átfogó elemzés alá. A faj az egyik legkorábbi ismert nagytestű ausztrál erszényes. Az állat felfedezése segíthet jobban megérteni a koalákat és vombatokat is magába foglaló csoport evolúcióját.

Kép: Peter Schouten

A faj csontvázán olyan, a vombatokra jellemző tulajdonságok kialakulásának nyomait azonosítottak, mint például az ásáshoz való alkalmazkodás, igaz, a Mukupirna nambensis valószínűleg még nem tudott úgy földet túrni, mint mai rokonai.

Az ősi erszényes mintegy 150 kilogrammos lehetett.

Ez nagyjából egy fekete medve tömegének felel meg, a faj ötször lehetett nagyobb egy mai vombatnál.

Robin Beck, a Salfordi Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint az állat feltehetőleg gyökerekkel és gumókkal táplálkozott, amelyeket lapátszerű mancsokban végződő, erős mellső lábaival kapart ki.

Nagyon szokatlan kinézetű állat, amely ugyan a vombatokkal áll rokonságban, ám olyan egyedi jegyekkel bír, amelyek miatt egy saját családba soroltuk

– tette hozzá Beck.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik