Tudomány

Ezeket a kutyákat fenyegeti leginkább a forróság

Az évezredek során az ember-kutya kapcsolat igen különlegesség vált, a tenyésztés azonban sok szerencsétlen mutációt hozott létre. A rövidebb pofával rendelkező fajok például gyakran szenvednek egészségügyi problémáktól, egy friss tanulmány alapján pedig ezek az állatok nagyobb eséllyel pusztulnak el hőgutától – írja az IFLScience.

A szakértők több mint 900 ezer, az Egyesült Királyságban kezelt kutya adatait elemezték, összesen 1222 olyan esetet azonosítottak, melynek hátterében a forróság állt. Az eredmények azt is felfedték, hogy ezek főként rövid koponyájú, lapos pofájú és rövid orrú típusokhoz köthetőek.

A buldogok például 14-szer nagyobb eséllyel igényelnek állatorvosi kezelést a hőség miatt, mint a labrador retrieverek, de a mopszok is nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Emily Hall, a Nottingham Trent Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint a jelenség hátterében a kevéssé hatékony belső hűtési rendszer áll. A kutyák számára a hűtéshez elengedhetetlen a lihegés, a rövid koponya viszont megnehezítheti ezt.

Kép: Getty Images

A rövid pofa ugyanakkor csak egy faktor, a csau-csauk szintén veszélyben vannak: ezt a fajtát 17-szer inkább fenyegeti a hőguta, mint a labradorokat. Ennek oka a vastag, a fagyos környezetben kifejezetten előnyös bunda. Az adatok azt is felfedték, hogy a test mérete is meghatározó: az 50 kilogrammnál nehezebb ebek 3,5-szer gyakrabban kerülnek állatorvoshoz a meleg miatt, mint a 10 kilogramm alatti példányok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik