Tudomány

Ez a férfi egy ritka rendellenesség miatt nem lát számokat

Egy friss tanulmányban a szerzők egy földtudományi mérnök különös esetét mutatják be – írja a ScienceAlert. A férfi olyan neurológiai sérülést szenvedett, melynek hatására képtelenné vált a 2-9 számjegyek észlelésére, a betűk, szimbólumok, illetve a 0 és az 1 számjegyek felismerésével viszont továbbra sincsenek problémái.

Michael McCloskey, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa kollégáival megpróbálta kideríteni, mi áll a furcsa jelenség hátterében. Az RFS jelű páciens kortikobazális szindrómában szenved, ez az agykéreg és a bazális ganglion sérülése miatt jelentkező ritka tünetegyüttes. A szindróma jellemzően memóriaproblémákkal, izomgörcsökkel és járási nehézségekkel jár.

Ezeket RFS is tapasztalta, a beteg számára ugyanakkor az arab számok észlelése, leírása és lemásolása is problémássá vált.

Az alábbi videón az látható, ahogy a férfi megpróbál lemásolni egy narancssárga nyolcast.

A szakértők szerint nehéz felmérni az ilyen esetekben, hogy a probléma nem lelki eredetű-e. McCloskey és csapata ennek ellenére úgy véli, RFS-nél több tényező is azt sugallja, hogy nem pszichés okok állnak a háttérben – a férfi például pszichiáterhez is jár, aki nem gyanakszik lelki problémára.

A kutatók nyolc éven át dolgoztak RFS-szel, még egy olyan számrendszert is kidolgoztak számára, melynek segítségével folytathatta munkáját nyugdíjba vonulásáig. Utóbb EEG-vel is megvizsgálták, a kísérletben számokban helyeztek el arcokat vagy szavakat, a betegnek ezeket kellett felismernie. Ekkor jöttek rá, hogy a férfi agya ugyan észleli a számokban lévő formákat, RFS viszont nem. Úgy tűnik, a páciens agyában nem zajlik le az a kulcsfolyamat, amely a vizuális tudatossághoz szükséges.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik