Tudomány

Vérfertőzésből született az ősi uralkodó

Egy új tanulmány alapján az újkőkori Írországban egy valóságos dinasztia uralkodott, amely a vérfertőzéstől sem zárkózott el – írja az IFLScience. A Trinity College Dublin csapata több korabeli írországi sír maradványait is megvizsgálta, köztük azokat is, amelyek a Newgrange-i sírkamrából származnak. A monumentális kőépítmény nagyjából 5200 éves.

A csontmintákon elvégzett genetikai analízis alapján az itt eltemetett férfi szülei rokonok, valószínűleg testvérek voltak.

Lara Cassidy, a csapat vezetője korábban nem látott hasonlót. Az eredmények azt mutatják, hogy az elhunyt szülei elsőfokú rokonok, feltételezhetően testvérek voltak.

Kép: Getty Images

A középkorú férfi igen előkelő nyughelyet kapott, feltételezhető, hogy az elithez tartozott. A szakértők szerint a térségben eltemetett emberek közül többen rokoni kapcsolatban álltak egymással, úgy tűnik, hogy egy, az egyiptomi fáraókéhoz és az inka istenkirályokéhoz hasonló dinasztia uralkodott a területen. Utóbbiaknál egyébként szintén előfordultak rokoni kapcsolatok, ezekkel hatalmukat igyekeztek bebiztosítani.

Ez lehet a dinasztikus vérfertőzést gyakorló elit legkorábbi példája

– mondta Cassidy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik