Tudomány

Még mindig csak az óceánok mélyének egyötödét ismerjük

A Seabed 2030 mélytengermérési program kutatói feltérképezték az óceánok mélyének egy ötödét, és a koronavírus-járvány kihívásai ellenére folytatják tevékenységüket – írja az MTI.

Az óceánok mélyének topográfiája a kutatók szerint kevésbé ismert, mint a Mars a Merkúr vagy a Vénusz felszínéé,

vízrajzi feltárásuk segíteni fogja megérteni az óceánok hatását a Föld klímájára. Az adatok fontosak lehetnek a tengeri ökoszisztéma, a tengeri élet, a jövőbeni élelmiszerellátás jobb megismerése tekintetében is.

A Seabed 2003 program, amely összegyűjti az összes elérhető vízrajzi adatokat, hogy átfogó térképet készítsen a világ óceánjairól, tengereiről, közölte, hogy tavaly a feltérképezett területek nagysága 15-ről 19 százalékra nőtt. A program 2017-es kezdetekor csak a tengerek mélyének hat százaléka volt feltérképezve.

Kép: Getty Images

„A következő évben hasonló mennyiségű adatokat akarunk összegyűjteni archív anyagok adományozása révén, illetve ahogy a Covid-19-járvány csillapodik új adatokat gyűjtünk mérésekből, hajók által és közösségi finanszírozás segítségével” – mondta Jamie McMichael-Phillips programigazgató a Reuters brit hírügynökségnek a hidrográfiai világnap alkalmából.

A program által felhasznált adatok között vannak a kormányok, tudományos akadémiák és a kereskedelmi források, hajók által biztosított információk. Ezeket illesztik össze különböző regionális központok szakértői a program keretében, amelynek költségei 3-5 milliárd euróra rúgnak.

„Több százezer négyzetkilométerről kaptunk ajándékba adatokat, amelyek összegyűjtése több tízmilliárd dollárba került volna, ha magunk végeztük volna” – tette hozzá Michael-Phillips.

Azonban még így is 239 millió négyzetkilométernyi óceáni területet kell feltérképezni – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik