Tudomány

Szabályosan ismétlődő jelek érkeztek a világűrből

Csillagászok egy csoportja szabályos ritmusban ismétlődő gyors rádiókitöréseket (FRB) észlelt – írja az MIT. A jelek egy azonosítatlan, 500 millió fényévre fekvő forrásból érkeztek.

Az FRB-k olyan gyors, jellemzően néhány milliszekundumos rádiójelek, melyeket távoli, egyelőre ismeretlen objektumok bocsátanak ki. 2007-es felfedezésük óta több gyors rádiókitöérst is észleltek, bizonyos esetben a jelek ismétlődőek.

A most leírt, FRB 180916.J0158+65 jelű rádiókitörés az első olyan FRB, amely ciklikus mintázatot mutat.A ciklus egy zajos, négy napos időszakkal kezdődik, melyet egy 12 napos csendes periódus követ. Az 500 napos megfigyelés alatt következetesen ismétlődött a jelenség.

Kép: Getty Images

Kiyoshi Masui, az MIT munkatársa és a csapat tagja szerint az FRB óramű pontosságú. A szakértő hozzátette, bíznak benne, hogy felfedezésükkel jobban megérthetik a jelek természetét. Masui a CHIME/FRB kollaboráció tagja, a négy antennával dolgozó csoport 2017-ben kezdte el kutatni a gyors rádiókitöréseket. A CHIME 2018-2020 között 38 FRB-t észlelt egyetlen forrásból, amely a Földtől mintegy 500 millió fényévre található. A szakértők utóbb felfedezték, hogy a jelek egy precíz mintát követnek.

Egyelőre nem tudni, pontosan mi is idézi elő a folyamatot. A kutatók szerint vagy egyetlen objektum, például egy neutroncsillag, vagy egy kettős rendszer, így egy neutroncsillag és egy fekete lyuk állhat a háttérben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik