Tudomány koronavírus

A járvány ébresztette rá az embereket, hogy tisztább levegőt akarnak

Egy új, öt országban folytatott kutatással a szakértők azt mérték fel, hogy az emberek mit gondolnak a légszennyezésről – írja a The New York Times. Az adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására nőtt a tisztább levegő, illetve a szigorúbb szabályozások iránti igény.

A Clean Air Fund Nagy-Britanniában, Bulgáriában, Indiában, Nigériában és Lengyelországban május 22-e és június 2-a között folytatott online felmérést a YouGov segítségével. Indiában és Nigériában a megkérdezettek mintegy 90 százaléka mondta azt, hogy tisztább levegőt akar, és a válaszadók több mint 80 százaléka vélte úgy, hogy az utakat át kéne alakítani a gyalogos és kerékpáros közlekedés számára.

Kép: 24.hu / Marjai János

A járványügyi intézkedések hatására világszerte javult a légminőség, Európában a jelenség ezrek korai halálát előzhette meg.

A kérdés, hogy az országok a pandémia után, hosszú távon is képesek lesznek-e javítani a levegő minőségén.

A szennyezés büntetésével kapcsolatban a megkérdezettek igen vegyesen nyilatkoztak, Bulgáriában, Indiában és Nigériában a többség támogatták azokat a városi zónákat, melyekben a legszennyezőbb járművek után adót kellene fizetni. Bár Nagy-Britanniában már vegyesebbek voltak a vélemények, London lakói így is támogatnák az ilyen típusú adóztatást. Januárban egyébként egy hasonló zónát hoztak létre Barcelonában.

A szakértők arra is rákérdeztek, hogy a levezetett táv alapján is érdemes lehet-e adót szedni. Ezt a britek negyede, a lengyelek harmada és az indiaiak 60 százaléka támogatná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik