Tudomány

Hatalmas rejtett folyórendszert azonosítottak

Példátlanul nagy felszín alatti folyórendszert azonosítottak Ausztrália kontinentális selfjénél – írja a ScienceAlert. Tanziha Mahjabin, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban azt írják, a hálózat az ország nagy részét körbeölelheti. A kutatók robotizált tengeralattjárókkal gyűjtöttek adatokat, és egy több mint 10 ezer kilométer hosszú partszakasznál mutatták ki a folyórendszert.

Ez a parti oceanográfia legjelentősebb felfedezése az elmúlt évtizedekben, nemcsak Ausztráliában, hanem az egész világon

– mondta Chari Pattiaratch, a csapat tagja.

Kép: Getty Images

Hasonló vízhálózatok azért jönnek létre, mert a partokhoz közel változik a víz sűrűsége. A nyári hőségben a folyók párolgása révén nő a parti vizek sótartalma. Amikor aztán csökken a hőmérséklet, a sósabb víz mélyebbre süllyed, és folyókat alakít ki a tengerfenéken. Bár a jelenséget korábban is megfigyelték, eddig nem fedezték fel, hogy milyen kiterjedt a hálózat Ausztráliánál.

A szakértők 2008 és 2019 között gyűjtöttek be adatokat, a megfigyelések alapján a jelenség szezonálisan ingadozik, és a téli hónapokban csúcsosodik. A kutatók úgy vélik, hogy a folyamat komoly hatással van a partokhoz közeli vizek minőségére, ennek pontosabb megértéséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik