Tudomány

Ezek a madarak számunkra felfoghatatlan színeket látnak

Egy friss tanulmány alapján a kolibrik öt olyan színkombinációt is képesek észlelni, amelyeket az emberek nem – írja az IFLScience. A Princeton Egyetem csapata vadon élő madarakat tanított be, hogy színlátás-teszteken vegyenek részt. Az élőlényeknek etetőkbe kellett betalálniuk, melyek vagy üresek vagy táplálékkal teliek voltak, az egyes etetőket pedig LED-del világították meg. Egyes lámpák számunkra látható, míg a többi észlelhetetlen fényt bocsátott ki. A vizsgálat azt mutatta, hogy az állatok az emberek előtt ismeretlen színkombinációkat is érzékelnek.

Kép: Getty Images

Fajunk a többi főemlőshöz hasonlóan trikromát, azaz háromféle színérzékelést segítő csap van a szemében. A friss eredmények alapján a kolibriknek négy ilyen csapja is van, és ultraibolya-látható színkombinációkat is képesek észlelni. Bár nehéz ezeket a színeket elképzelni, leginkább úgy foghatóak fel, mint a bíbor, amely szigorúan véve nem a szivárvány színe, nem szomszédos színek keveréke, nem része a spektrumnak, és csak akkor észleljük, amikor kék és zöld csapjaink is stimulálódnak.

Az ember egy ilyen nem-spektrális kombinációt képes érzékelni, míg a kolibrik akár ötöt is.

Ben Hogan, a csapat tagja hozzátette, lehetetlen megállapítani, hogy a madarak pontosan hogyan észlelik a számunkra láthatatlan színeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik