Tudomány

Látványos tűzgömböt vettek videóra

Különös, zöldeskék fényű meteort figyeltek meg Ausztráliában helyi idő szerint hétfőn – írja a Newsweek. A nyugat-ausztráliai Pilbara régióban dolgozó bányászok éjjel 1 órakor lettek figyelmesek a fényjelenségre, amely olyan hosszú volt, hogy többen is meg tudták örökíteni. A szakértők úgy vélik, hogy a jelenség hátterében nem egy űrtörmelék, hanem egy rendkívül fényes meteor állt.

Renae Sayers, a Curtin Egyetem munkatársa szerint a tűzgömbről készült felvétel nincs összhangban a többi űrtörmelék elégését bemutató videóval. A szakértő hozzátette, az objektum esetében nem volt megfigyelhető az atmoszférába belépő űrtörmelékekre jellemző széttöredezés.

A meteort egyébként Ausztrália távolabbi területein is megfigyelték. A jelenség fénye arra utal, hogy a megsemmisülő objektum főként vasból épült fel.

Ha a törmelékek el is érték a felszínt, a darabkákat nagyon nehéz lesz megtalálni a vasércben gazdag Pilbara régióban.

Glen Nagle, a Canberrai Mélyűri Kommunikációs Komplexum szakértője szerint elképzelhető, hogy a légkörbe belépő égitest utóbb kilépett az atmoszférából, és eltávolodott bolygónktól. A kutató kollégáival korábban dokumentált már egy hasonló eseményt.

Naponta rengeteg meteor éri el a légkört, a többségük azonban apró, nappal érkezik vagy lakatlan terület felett éri el a Földet, ezért azonosítatlan marad.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik