Tudomány

Ókori társasjátékra bukkantak

Különleges sírt azonosítottak Nyugat-Norvégia egyik tengerszorosánál, a kőhalomban egy társasjáték elemeit tárták fel – írja a Live Science. A játék elemei, például egy hosszúkás dobókocka, az időszámítás szerinti 1-400 közötti periódusból származnak. A darabok ritka alapanyagokból, például agancsból készültek.

A játékot valószínűleg a ludus latrunculorum nevű római társas ihlette, és a hnefatafl nevű, elsősorban a vikingek körében népszerű játék elődje volt.

Morten Ramstad, a Bergeni Egyetem munkatársa szerint az ilyen társasok a társadalmi pozíció szimbólumai lehettek, és intelligens, stratégiai gondolkodást követeltek meg.

A korabeli Skandináviában csak az elit használt társasokat, a leletek így egy előkelő emberhez tartozhattak. Ytre Fosse hegyes vidékének közelében, ahol a nyughelyet is találták, egy forgalmas tengeri út húzódott. Ramstad szerint a térségben több sír is található, a helyi temetkezésekkel az elhunytak hatalmát akarták kifejezni.

Kép: University Museum of Bergen

A nyughelyet áprilisban kezdték el feltárni, a 8 méter átmérőjű és 0,5 méter magas halmot kövek jelölik. A sír közepén egy szénnel és hamuval teli, nagyjából 1 méter széles kört találtak, ami a hamvasztásra utal. A nyughelyben több leletet is azonosítottak, de messze a társas a legizgalmasabb felfedezés.

Kiemelt kép: University Museum of Bergen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik