Tudomány

Csontot azonosítottak a csimpánzok szívében

A Nottinghami Egyetem csapata szívcsontot azonosított bizonyos csimpánzoknál – írja az MTI. Nagyon kevés állatfaj rendelkezik az os cordis nevű csonttal, ami különösen izgalmassá teszi a mostani felfedezést.

A közönséges csimpánz veszélyeztetett faj, melynek egyedeinél nagyon gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek. Az állatok szívének alapos vizsgálata kulcsfontosságú, ha meg akarják óvni az élőlények egészségét. A friss eredmények alapján az aprócska, mindössze néhány milliméteres szívcsont nagyobb arányban van jelen az idiopátiás miokardiális fibrózisban szenvedő példányoknál.

A rendellenesség igen gyakori szívbetegség a csimpánzoknál, és összefüggésben van a szabálytalan szívműködéssel, illetve a hirtelen szívmegállással.

Catrin Rutland, a Nottinghami Egyetem munkatársa szerint a csimpánzok anatómiai szempontból hasonlítanak az emberre, ami alapján felmerül a kérdés, hogy vajon embereknél is előfordul-e szívcsont.

Kép: Getty Images

A tulokformák alcsaládjának számos tagja, köztük a szarvasmarha és a bölény is rendelkezik szívcsonttal, amely gyakran a juhoknál, vidráknál, kutyáknál és tevéknél is előfordul. Az os cordis olykor a faj egyedeinek többségénél megtalálható, néha azonban valamilyen szívbetegséggel van összefüggésben. A szívcsont pontos funkcióját még nem ismerik a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik