Tudomány

Kivételes őskori szoborra bukkantak

Egy friss tanulmány alapján egy 13 500 éves, megégett állatcsontból faragott madárfigura a legrégibb ismert kínai műalkotás – írja az MTI. A szobrocskát egy lingcsingi régészeti lelőhelyen, a kínai Honan tartományban azonosították 2008 és 2013 között zajló ásatások során.

A nemzetközi kutatócsapat szerint a késő őskőkorszakból származó, feltételezhetően 13 500 éves alkotása felfedezése azt jelenti, hogy Kelet-Ázsiában a véltnél több mint 8500 évvel korábban jelentek meg az első állatábrázolások.

A szakértők úgy vélik, hogy a figura stilisztikai és technikai sajátosságai egy, a nyugat-európaitól és szibériaitól önálló művészeti hagyományra utalnak.

A kutatók szerint az apró madarat kőeszközökkel faragták ki négyféle szobrászati módszerrel (dörzsölés, vájás, karcolás és vésés). A csapat úgy gondolja, hogy ez a legrégebbi ismert háromdimenziós műalkotás Kínából, sőt egész Kelet-Ázsiából.

Kép: Francesco d’Errico et Luc Doyon

A leírás szerint a mindössze 1,5 centiméteres, énekesmadarat ábrázoló szobrocska egy jégkorszaki vadászó-gyűjtögető kultúra alkotása. A figurát egy nem azonosítható emlős csontjából faragták. A tanulmány szerint a madarat nagy hozzáértéssel készítették, farka pont elég nagy ahhoz, hogy a szobrocska ne bukjon előre.

A legrégebbi ismert háromdimenziós faragványok 40 ezer évvel ezelőtt készültek mamutagyarból a mai Németország déli részén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik