Tudomány

Hamarosan elindul az első arab Mars-szonda

Néhány hét múlva indulhat az Egyesült Arab Emírségek Mars-missziója – írja az MTI. Az űreszköz hét hónapon át fog utazni a bolygóhoz, megérkezése után pedig pályára áll majd, hogy adatokat gyűjtsön az égitest éghajlatáról és légköréről.

A szonda egy teljes marsi éven át, azaz 687 napig fog keringeni a Mars körül. Szarah Al-Amiri, a program tudományos vezetője szerint a Mars-misszióval arra szeretnék ösztönözni a fiatal arab tudósokat, hogy karrierjük során az űrkutatásra fókuszáljanak.

Az Amal, vagyis Remény nevű szondát a japán Tanegasima szigetről bocsátják fel július 14-én egy japán rakéta segítségével.

Az űreszköz három szenzort szállít majd, amelyek a Mars légköri összetételét vizsgálják. Az egyik egy nagy felbontású kamera lesz, amely a port és az ózont elemzi, a második pedig egy infravörös spektrométer, amely az alsóbb légkört kutatja. A harmadik szenzor az oxigén és a hidrogén koncentrációját vizsgáló ultraibolya-spektrométer lesz.

Illustration of Mars.

Al-Amiri szerint a kutatás egyik fő kérdése az, hogy utóbbi két elem, azaz a víz alapanyagai hogyan tűnnek el a bolygó felszínéről. Nem ez lesz az emírségek első űrprojektje, az ország korábban műholdakat állított Föld körüli pályára, egy űrhajósuk pedig a Nemzetközi Űrállomáson is járt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik