Tudomány

Történelmi tettet hajtott végre a volt űrhajós

A NASA korábbi asztronautája, Kathryn Sullivan lett az első nő, aki elérte az óceán legmélyebb pontját – írja az Independent. A 68 éves Sullivan 1983-ban az első amerikai nő volt, aki eljutott a világűrbe.

A közel 11 ezer méteres mélységben fekvő Challenger Deep a tengerfenék legmélyebb ismert pontja. A volt űrhajós Victor Vescovo vállalkozóval ereszkedett le a területhez – Vescovo korábban szintén történelmet írt merüléseivel.

Kép: Mark Wilson/Getty Images/AFP

A Challenger Deep nagy nyomású és sötét környezetében csupán mikroorganizmusok élnek. A Föld legmélyebb pontját először 1960-ban érte el ember, akkor Don Walsh és Jacques Picard merült le. Sullivan a nyolcadik ember, aki elérte a Challenger Deepet.

Sullivan most két szempontból is történelmet írt: ő az első nő, aki elérte az elképesztő mélységet, és ő az első ember, aki az űrben és a világ legmélyebb pontján is megfordult.

Az egykori űrhajós a Limiting Factor speciális tengeralattjáróval utazott le a Challenger Deephez, ez az első jármű, amely már többször is megtette az utat. A műveletet követően a szervező EYOS Expeditions egy hívást is indított a Nemzetközi Űrállomás és a Limiting Factor anyahajója, a DSSV Pressure Drop között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik