Tudomány

Különös jelek érkeztek egy távoli galaxisból

Szakértők egy csoportja ismétlődő rádiójeleket, úgynevezett gyors rádiókitöréseket (FRB) vizsgált, melyek egy 3 milliárd fényévre fekvő törpegalaxisból érkeztek – írja a Forbes. A kutatók 2007 óta számos hasonló, néhány milliszekundumos jelet azonosítottak, egyelőre azonban nem tudni, mi is hozza létre őket.

A legtöbb FRB egyszeri, akadnak azonban olyan források is, amelyek ismétlődően bocsátják ki a jeleket. Az angliai Jodrell Bank Csillagvizsgáló csapata a közelmúltban az FRB 121102 jelű forrást figyelte meg, és öt év alatt további 32 jelet azonosítottak nála. Az adatok alapján az FRB 121102-ből származó egy-egy jelsorozat 90 napig tartott, majd 67 napos szünet következett.

A szakértőknek korábban egyetlen FRB esetén sem sikerült hasonló mintát megfigyelniük.

Kaustubh Rajwade, a Manchesteri Egyetem munkatársa és kollégái bíznak benne, hogy felfedezésük segíthet jobban megérteni a gyors rádiókitöréseket.

Kép: Getty Images

A legtöbb kutató szerint a hasonló jeleket nagy tömegű csillagok, neutroncsillagok vagy fekete lyukak hozhatják létre. A friss eredmények alapján a szakértők úgy vélik, nem valószínű, hogy az FRB 121102 hátterében egy neutroncsillag áll, az ismétlődés ugyanis nincs összhangban azzal, ami egy ilyen objektumtól elvárható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik