Tudomány

Kiszámolták, kialakulhatott-e más bolygón is intelligens élet

David Kipping, a Columbia Egyetem munkatársa új tanulmányában azt vizsgálta, hogy milyen valószínűséggel alakulhat ki a földihez hasonló intelligens élet – írja a Space.com. A kutató arra jutott, hogy a földi körülmények között az élet könnyen és gyorsan fejlődik,

az intelligens létformák viszont ritkán és lassan jelenhetnek meg.

Fontos kiemelni, hogy a szakértő kifejezetten a bolygónra jellemző intelligenciára koncentrált, és meglehetősen kevés adatra alapozta becslését.

Kép: Getty Images

A kutató a bayesiánus statisztikát hívta segítségül, amely egy eseményre vonatkozó előzetes tudáson, elvárásokon alapszik. Kipping az élet fejlődésére, illetve a Föld lakhatóságára vonatkozó információkból indult ki. Mai tudásunk szerint bolygónk 4,21 milliárd éve lakható, az első létformák legalább 3,465 milliárd éve jelentek meg rajta, az intelligens élet (azaz a Homo sapiens) az elmúlt 500 ezer évben fejlődött ki, az elkövetkező egymilliárd évben pedig a Nap olyan átalakuláson esik majd át, amely ellehetetleníti az élet fennmaradását a Földön.

Kipping arra jutott, hogy 3:2 az esélye annak, hogy a Föld-szerű világokban az intelligens élet ritka: az ilyen fajok lassan jelennek meg, és viszonylag rövid ideig maradnak fenn. Érdemes kiemelni, hogy a szakértők igen kis mintával és egyedi feltételezésekkel dolgozott – többek közt azzal is számolt, hogy egy bolygón az intelligens élet csak egyszer fejlődhet ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik