Tudomány koronavírus

Virológus: butaság a nyári melegben bízni

Bár a hőség rosszul hat a koronavírusra, megoldást csak a vakcina jelent majd.

Az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus arra figyelmeztetett, hogy az új típusú koronavírus jelentette veszély még nem szűnt meg. Az ismert távolságtartási szabályokkal, a maszkviseléssel, a gyakori kézmosással és az egészségügyi hatóságok éberségével azt azonban el lehet kerülni, hogy berobbanjon a járvány.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa nyilvánvaló veszélynek nevezte, hogy a vírusnak teret hagyunk az emberek mozgásával, de az élet, a gazdaság sem állhat le, az ugyanis még az egészségügyinél is nagyobb kárt okozna.

Meg kell találni az egyensúlyt, egy kis szigorítás, egy kis enyhítés, ez a következő időszak jellemző mechanizmusa.

Kemenesi Gábor szerint a helyzet eldurvulásának mértéke attól függ, hogy az egészségügyi hatóságok mennyire vannak résen, az emberek mennyire tudatosak.

A járvány következő hullámáról egyelőre annyit tudni, hogy az összes eddigi koronavírus szezonalitást mutatott. Az rossz hír, hogy az őszi csúcsok korábban markánsabbak voltak, vagyis lesz második hullám, a kérdés az, mennyire leszünk felkészülve rá.  Időben kell észrevenni, távolságot kell tartani, figyelni kell a személyes higiéniára, hiszen a virológus szerint itt van a vírus, csak takaréklángon ég.

Hordjuk a maszkot, amikor csak tehetjük, a józan ész keretei között.

Így foglalta össze az aranyszabályt a szakember, aki szerint nem kell benne megfulladni a nyári hőségben, de amikor lehet, legyen rajtunk. A nyár melegében bízni önmagában butaság, bár azt ő is igaznak tartja, hogy a meleg miatti kiszáradás rosszul hat a koronavírusra, de megoldást csak a vakcina jelent majd.

A WHO veszélyhelyzeti programvezetője, Michael Ryan a közelmúltban egy genfi sajtótájékoztatón figyelmeztetett, hogy maga a WHO sem tudja, mikor következhet be egy második hullám, és akár egy újabb, közvetlen tetőzésre is számítani lehet.

A WHO megváltoztatta véleményét a maszkviselésről
Már javasolják a maszkok hordását olyan helyeken, ahol nehézségekbe ütközik a távolságtartási szabályok betartása.

Kiemelt kép: Maszkot viselő pár a Fonyód és Badacsony között közlekedő hajón. MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik