Tudomány koronavírus

Koronavírus: Kína „globális közkinccsé” tenné a vakcinát

Peking továbbra is tagadja, hogy késve tájékoztatta a járvány kezdetekor a nemzetközi közösséget.

Kína „globális közkinccsé” tenné a koronavírus elleni vakcinát,  ha az a sikeres klinikai tesztek után készen áll az  alkalmazásra, közölte a tudományos és technológiai miniszter Pekingben. Vang Cse-kang ugyanakkor szorosabb nemzetközi együttműködést sürgetett az oltóanyag-fejlesztés, a klinikai tesztelés és a vakcina alkalmazása terén.

Közben a kormány kommunikációs irodája kiadott egy úgynevezett fehér könyvet, amely Kína koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állásfoglalását ismerti. Peking tagadja, hogy késve tájékoztatta a járvány kezdetekor a nemzetközi közösséget. A dokumentum szerint a kínai járványügyi központ vezetője január 4-én telefonon tájékoztatta amerikai kollégáját a tüdőgyulladással járó vírusjárványról.

A közép-kínai Vuhan egészségügyi hatóságai előző nap tették közzé a jelentést az ismeretlen eredetű tüdőgyulladás-járványról, 44 esetről számoltak be. A fehér könyv arra is kitér, hogy január 3-ától rendszeresen megosztották a friss információkat a járvány alakulásáról az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), az érintett országokkal, szervezetekkel.

Az MTI szerint a fehér könyvben erről nem esik szó, de megfigyelők szerint a dokumentum válasz lehet arra a január 3-án az AP amerikai hírügynökség által közzétett jelentésre, amely szerint Kína több mint egy hétig nem adta át a WHO-nak a vírus genetikai térképét, miután azt már három különböző kormányzati laboratórium is megfejtette. Az AP az Egészségügyi Világszervezet januári belső üléseiről készült felvételek alapján azt írta: Kína ezt követően még legalább két hétig vonakodott megosztani a WHO-val a betegek részletes adatait.

Az AP szerint miközben a világszervezet nyilvánosan dicsérte Kínát a koronavírus-járványra adott gyors válasza, nyitottsága és készséges együttműködése miatt, a színfalak mögött valójában jelentős frusztrációt okoztak a késések és hiányos információk.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Diego Azubel

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik