Tudomány

Fénylő égi jelenséget nézhettek éjszakánként őseink

A Tejútrendszer közepén található szupermasszív fekete lyuk, a Sagittarius A* egy viszonylag csendes objektum. A Sagittarius A* időnként produkál kitöréseket, de összességében így is kevésbé aktív, mint a szupermasszív fekete lyukak többsége. A távoli múltban ugyanakkor egészen más lehetett a helyzet: egy friss tanulmány alapján nagyjából 3,5 millió évvel ezelőtt az objektum látványos folyamatot indított be – írja az IFLScience. A kutatásban a szakértők a Hubble űrtávcső adatait elemezték.

Andrew Fox, a Baltimore-i Űrtávcső Tudományos Intézet munkatársa és kollégái szerint 3,5 millió éve egy 100 ezer naptömegű hidrogénfelhő lépett be a Sagittarius A* körüli akkréciós korongba. Ennek hatására az objektumból nagy mennyiségű plazma és fény távozott.

Kép: NASA, ESA, G. Cecil (UNC, Chapel Hill), and J. DePasquale (STScI)

A folyamat alakította ki a ma is látható Fermi-buborékat, melyek a Tejútrendszer síkja alatt és felett helyezkednek el. A fekete lyukból felszabaduló anyag a Kis és Nagy Magellán-felhő nevű törpegalaxisok által hátrahagyott gázt is elérte, és ionizálta azt.

A szakértők szerint ez a jelenség az éjszakai égbolton is megfigyelhető lehetett.

A hatalmas fénylő foltot évmilliókon át át láthatták Afrikában élő őseink a Nyilas csillagképben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik