Tudomány

Hatalmas maja építményre bukkantak

Szakértők egy csoportja LIDAR (lézer alapú távérzékelés) segítségével mutatta ki a legkorábbi és legnagyobb monumentális maja építményt – írja az IFLScience. A hatalmas mesterséges kiemelkedést nagyjából 3 ezer éve hozták létre.

Az Aguada Fénix nevű lelőhelyet a mexikói Tabasco államban azonosították. A szakértők a LIDAR-ral képesek voltak azokat a struktúrákat is kimutatni, melyek szabad szemmel nehezen észlelhetőek.

Az adatok alapján a kiemelkedés nagyjából 15 méter magas, 400 méter széles és 1400 méter hosszú.

Az építmény közelében legalább kilenc kisebb struktúrát is találtak.

Kép: Getty Images

Takeshi Inomata, az Arizonai Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője szerint ez a leghatalmasabb prehispán építmény a maja területeken, 3,8 millió köbméteres térfogatával pedig nagyobb, mint a gízai nagy piramis. A szakértők a környéken közel 70 mintát gyűjtöttek be, az ezeken elvégzett szénizotópos elemzés alapján a lelőhely az időszámítás előtti 1000-800 közötti periódusból származik.

A csapat szerint a kiemelkedés a csillagászati célokat szolgált: a magaslat valószínűleg a napkelte megfigyelését segítette a nyári és téli napfordulók során. Aguada Fénix környékén több rituális célokat szolgáló tárgyat, például jádéból kialakított fejszéket is találtak. A szakértők úgy vélik, hogy a lelőhely azonosítása segíthet megérteni a korai maja társadalmat. Aguada Fénixet feltételezhetően egy nagyobb közösség használta, a környéken viszont nem azonosítottak olyan szobrokat, melyek valamiféle elét létezésére utalnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik