Tudomány

Kiderült, mi volt a dinoszaurusz utolsó fogása

Szakértők egy csoportjának sikerült rekonstruálnia egy, a kréta korszakban, mintegy 110 millió évvel ezelőtt elpusztult dinoszaurusz utolsó fogását – írja az MTI. A maradványok vizsgálata egyedülálló betekintést engedett a kutatóknak az állat táplálkozásába.

Az elemzés alapján a Borealopelta markmitchelli kimúlása előtt főként páfrányokat fogyasztott.

A kanadai Alberta tartományban előkerült dinoszaurusz gyomortartalma példátlan állapotban konzerválódott, a paleontológusok még a levelek sejtszerkezetét és ép spórákat is meg tudtak figyelni.

Nagyon ritka, hogy közvetlen bizonyítékot találhatunk a növényevő dinoszauruszok táplálkozásával kapcsolatban

– mondta Caleb Brown, a Tyrrell Királyi Paleontológiai Múzeum munkatársa és a csapat tagja. A kutató hozzátette: szinte minden, amit ezen dinók táplálkozásáról tudnak, közvetett adatokon, például a fogazatukon, az állkapcsuk felépítésén vagy az elérhető növényeken alapszik.

Kép: Royal Tyrrell Museum of Palaeontology

Az 5,5 méter hosszú, 1 tonnás Borealopelta markmitchelli a nodoszauruszok nemébe tartozott. Teste széles, feje pedig kicsi volt, és négy rövid lábon járt. A nagy ragadozó dinoszauruszoktól páncélzata, a bőrébe ágyazódott csontok védték, mellső végtagjai fölött, vállainál pedig csonttüskék nőttek.

Az állat emésztőrendszerében páfránylevelek voltak, illetve némi tűlevélmaradvány. A gyomortartalomban kimutatható volt faszén is, ami azt jelezte, hogy halála előtt leégett erdőterületen járhatott. Szervezetében emellett néhány tucat gasztrolitot, azaz gyomorkövet is találtak, ezeket bizonyos állatok, köztük madarak és krokodilok nyelnek le azért, hogy serkentsék az emésztésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik