Tudomány

Azonosították a világ legnagyobb tűzhányóját

A Nyugat-Hawaii-szigeteknél fekvő Puhahonu két csúcsa nagyjából 52 méterrel magasodik a tenger fölé. A tűzhányó első ránézésre nem tűnik nagynak, főleg, mert nem is olyan messze található a 4169 méteres, a tengerfenéken lévő lábától a csúcsáig 9170 méter magas Mauna Loa. Utóbbiről eddig azt hitték, hogy a világ legnagyobb vulkánja, a Manoai Hawaii Egyetem csapata most viszont úgy gondolja, hogy valójában a Puhahonuának jár ez a cím – írja a CNN.

Michael Garcia és kollégái új tanulmányukban azt mutatják be, hogy a tengerfenék feltérképezésével és a modellezés segítségével miként mérték fel a tűzhányó méreteit. A csapat arra jutott, hogy a vulkán 90 kilométer széles és 275 kilométer hosszú, nagyjából kétszer akkora, mint a Mauna Loa.

Kép: Andy Collins, NOAA Northwestern Hawaiian Islands Coral Reef Ecosystem Reserve

A Honolulutól mintegy 1000 kilométerre északnyugatra fekvő Puhahonut, más néven Gardner Pinnacles-t 1820-ban fedezték fel, elsőként pedig oroszok léptek a szigetére 1828-ban. 1974-ben egy vizsgálat már megállapította, hogy a tűzhányó a Hawaii-Emperor-fenékhegy-lánc legnagyobb vulkánja lehet, az elképzelést azonban nem tudták kellően alátámasztani. A későbbi, tenger alatt folyó kutatások arra jutottak, hogy a Mauna Loa jóval nagyobb.

A friss eredmények alapján a Puhahonu a tengerfenéken lévő lábától a felszíni csúcsáig 9170 méter magas.

A szakértők szerint a tűzhányó nemcsak a világ legnagyobb, de legforróbb vulkánja is. A Puhahonuból begyűjtött kőzetminták alapján az azokat kialakító magma 1700 Celsius-fokos lehetett.

Garcia szerint meglepő, hogy a világ legnagyobb pajzsvulkánját csak a 21. században fedezték fel. A felfedezés is igazolja, hogy sokat kell még tanulnunk saját bolygónkról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik