Tudomány koronavírus

Hamarosan kiderülhet, hogy valójában hányan fertőződtek meg koronavírussal Olaszországban

Hatalmas antitestvizsgálatba kezdenek Olaszországban, hogy kiderüljön: hányan fertőződhettek meg a betegséggel a járvány folyamán — írta meg a Spiegel.  A jövő héten kezdődő vizsgálatban 150 ezer embert vizsgálnak meg, a kutatás eredményeiből az is kiderülhet, hogy hány olyan fertőzött lehet az országban, akik nem kerültek be a statisztikákba,

A vizsgálat keretében az Egészségügyi Minisztérium és a statisztikai hatóság megbízásából a Vöröskereszt Olaszország 2000 helyszínén vesz vért a tesztszemélyektől. A kiválasztott lakosokat telefonon értesítik és kérik fel közreműködésre. A részvétel önkéntes, az adatokat a kutatók anonimizálva kapják meg.

Az antitest-vizsgálatból megállapítható, ha valaki már érintkezett a vírussal. Ez azért fontos, mert sokaknál a koronavírus csak nagyon enyhe tüneteket okoz, míg másoknál semmilyen nyoma nincsen a fertőzésnek. Sokan észre sem veszik, hogy megfertőződtek vagy már átestek a fertőzésen.

Olaszországban először februárban diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést Lombardia tartományban. Azóta a betegség óriási pusztítást végzett az országban: az olasz polgári védelem szerint eddig 230 ezer személy produkált pozitív koronavírus-tesztet és eddig körülbelül 33 ezer áldozatot követelt a tüdőbetegség.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: MIGUEL MEDINA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik