Tudomány

Jövő héten megváltozhat a Csomolungma hivatalos magassága

Újra útnak indult vasárnap az a kínai expedíció, amelynek célja a Mount Everest magasságának megállapítása. A kínai hegymászócsoport indulását korábban kétszer hiúsította meg a rossz időjárás.

Az expedíció vasárnap délután kelt útra a 6500 méteren lévő alaptáborból. Az új terv szerint a hegymászók még vasárnap elérik a 7028 méteren lévő 1-es számú tábort, és május 27-én érnek fel a Mount Everest, más néven Csomolungma csúcsára.

Kína április 30-án kezdeményezte a világ legmagasabb hegyének ismételt megmérését. Az expedíció tagjai a természeti erőforrások minisztériumából és a kínai nemzeti hegymászócsoportból érkeztek.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalapítása óta hat körben végeztek méréseket és tudományos kutatást a Csomolungmán. A csúcs az 1975-ös mérésük szerint 8848,13 méter, a 2005-ös szerint pedig 8844,43 méter volt.

A kínai expedícióra azért van most lehetőség, mert a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozások miatt a most nem engednek fel hegymászókat a Föld legmagasabb csúcsára.

Kiemelt kép: MTI/AP/Hszinhua/Purbu Csahszi

Ajánlott videó