Tudomány

Új holdat találhattak a Naprendszerben

A Naprendszer peremén található, a Neptunusz pályáján túli Kuiper-öv objektumait kifejezetten nehéz közvetlenül vizsgálni. Jose-Luis Ortiz, a Granadai Egyetem munkatársa és csapata ezért egyelőre csak közvetett bizonyítékot talált arra, hogy a régióban egy korábban azonosítatlan hold lehet – írja a ScienceAlert.

Ha a szakértők már ismernek egy Neptunuszon túli égitestet, jellemzően akkor tanulmányozzák, amikor elhalad egy távoli csillag előtt – ezt nevezik okkultációnak. A kutatók 2018-ban a módszerrel vizsgáltak egy nagyjából húsz éve ismert objektumot, amikor felfedezték a feltételezett parányi holdat.

Az égitest valószínűleg a 2002 TC302 jelű törpebolygó körül kering, melyről 2000 és 2018 között rengeteg adatot gyűjtöttek.

A törpebolygót korábban 584 kilométer szélesnek becsülték, a 2018-as, precízebb elemzések viszont azt mutatták, hogy csak 500 kilométeres. A szakértők ekkor vetették fel, hogy az eltérés hátterében egy, a 2002 TC302-höz rendkívül közel, mintegy 2 ezer kilométerre keringő, 200 kilométer széles hold állhat. Egy ilyen égitest olyan jelet hozhatott létre, melytől a törpebolygót nagyobbnak érzékelhették.

Kép: Getty Images

Amennyiben később sikerül igazolni a felfedezést, a két égitest további tanulmányozása sokat elárulhat a Naprendszer korai történetéről, hiszen a Kuiper-öv az évmilliárdok során meglehetősen keveset változott.

A 2002 TC302 vizsgálatát bemutató tanulmány elkészítésében egy nemzetközi csoport vett részt. A szerzők között több magyar szakértő, így Pál András és Kiss Csaba, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársainak nevét is megtalálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik