Tudomány koronavírus

Nem fertőznek azok, akiknél gyógyulás után ismét kimutatják a koronavírust

Egy új, dél-koreai kutatás alapján nem fertőznek azok a COVID-19-ből gyógyult páciensek, akiknél ismét kimutatják a koronavírust – írja az IFLScience. Dél-Koreában Kínához és Japánhoz hasonlóan sok olyan személyt azonosítottak, akik ugyan kigyógyultak, napokkal vagy hetekkel később mégis pozitív tesztet produkáltak. Bár sok még a kérdés a hasonló esetekkel kapcsolatban, a friss jelentés szerint ezek a személyek nem terjesztik már a kórokozót.

A dél-koreai járványügyi központ 285 ilyen pácienst, illetve 800 hozzájuk köthető embert vizsgált.

A kutatás során nem találtak bizonyítékot a csoportban újabb fertőzésekre.

Meglepő módon ugyanakkor az ismét pozitívak 45 százaléka COVID-19-re jellemző tüneteket tapasztalt.

Kép: Getty Images

A szakértők a vizsgálat során PCR tesztet használtak, ezzel az új koronavírus genetikai nyomait keresik. A kutatók úgy vélik, hogy a módszerrel meglehetősen biztosan szűrhetőek a fertőző betegek, az új elemzés alapján azonban ez nem minden esetben van így. Elképzelhető, hogy a gyógyulás után a vírus inaktív törmelékei a szervezetben maradnak, és ezek okozzák a visszatérő pozitív teszteket. A koreai szakértők úgy vélik, hogy a friss eredmények inkább a tesztek hibáiról, semmint magáról a koronavírusról árulkodnak.

Fontos kiemelni, hogy az új tanulmányt független szakértők még nem vizsgálták felül. Ennek ellenére egyelőre ez az egyik legátfogóbb kutatás a témában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik