Tudomány

Majdnem belehalt a koffeinbe egy nő

A koffeinfogyasztás világszerte rendkívül gyakori, de kevéssé ismert tény, hogy az anyag tiszta vagy sűrített formájában igen veszélyes. Egyetlen teáskanálnyi koffeinpor nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint 28 csésze kávé. Az elmúlt években rengetegen adagolták túl az ilyen kiegészítőket, nem véletlen, hogy a világ több országában is betiltották használatukat.

Egy közelmúltban, az Egyesült Királyságban történt eset ismét rávilágít a koffeinpor veszélyeire – írja a ScienceAlert. Rebecca Harsten, a Queen Elizabeth Hospital munkatársa és kollégái egy 26 éves nő kezelését mutatták be tanulmányukban. A páciens nagyjából három órával azután került sürgősségi osztályra, hogy két púpozott teáskanál (nagyjából 20 gramm) koffeniport vett magához. Ez 50-60 csésze kávé koffeinadagjának felel meg.

Harstenék szerint ez bőven halálos dózis.

A páciens hányással, hiperventillációval, izzadással, szorongással és abnormális szívritmussal került kórházba.

Kép: Getty Images

A tanulmányban kiemelték: már 1-2 gramm is súlyos toxikus hatásokat válthat ki, 5 gramm felett pedig már halálos adaggal számolnak. Ez 80 milligramm per literes koncentrációnak felel meg a vérben. A nőnél 147,1 milligramm per literes koncentrációt mutattak ki, ezt azonban már a kezelés megkezdése után észlelték, így a csúcsérték ennél is magasabb lehetett.

A beteg nagy mennyiségű folyadékot és elektrolitot kapott, ez azonban nem volt elegendő, így leszedálták, lélegeztetőre kapcsolták, és dialízis-készülék segítségével megtisztították a vérét. Vére sav-bázis egyensúlyát bikarbonát-terápiával igyekeztek helyreállítani, de magnéziumot és aktív szenet, a zsírban oldódó mérgek eltávolítását szolgáló intralipidet, illetve vérnyomást szabályzó norepinefrint is kapott. Az átfogó kezelésnek köszönhetően sikerült megmenteni a nő életét, aki egy hónappal később már teljesen jól volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik