Tudomány

Békés, páncélos óriások éltek a tengerben 380 millió éve

Egy friss tanulmány alapján a Titanichthys őshalak hasonlóan táplálkozhattak, mint a modern óriáscápa – írja az IFLScience. A hatalmas, páncélos halak 380 millió éve éltek, és planktonokat fogyasztottak.

Az óriáscápa a cetcápa után a legnagyobb élő halfaj. Az élőlény hatalmas, 1 méter széles száját nagyra tátva úszik, a beáramló vízből pedig kiszűri a planktonokat. A szakértők korábban is gyanították, hogy az őshalak is hasonló módon táplálkoztak, az elméletet azonban eddig nem sikerült bizonyítani.

Kép: Mark Witton

A Bristoli Egyetem és a Zürichi Egyetem csapata biomechanikai elemzés alá vetették a Titanichthys és egyéb halak alsó állkapcsát. A szakértők virtuálisan helyeztek tömegeket a csontokra, hogy megnézzék, inkább törnek vagy meghajlanak-e. Az eredmények alapján az óriási őshalak állkapcsa nem volt túl ellenálló.

A kutatók szerint az állatok hiába voltak páncélozottak és hatalmasak, valószínűleg nagyobb prédákat nem ejtettek el.

Ezt az is igazolja, hogy az állkapocsra nehezedő nyomás hasonlóan oszlik el, mint az óriáscápa esetében.

A Titanichthys nem típusfaja, a Titanichthys agassizi a devon földtörténeti kor egyik legnagyobb halfaja lehetett. Bár pontos mérete nem ismert, a becslések alapján 5 méternél hosszabb volt, nagyjából akkora, mint egy óriáscápa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik