Tudomány koronavírus

Messzebbre juthatnak el a nyálcseppjei, mint gondolná

Egy friss tanulmány alapján enyhe szellőben a köhögéssel felszabadult nyálcseppek 5 másodperc alatt 6 métert is utazhatnak a levegőben – írja az IFLScience. Fontos kiemelni, hogy viszonylag kevés a pontos adat a kórokozók, így az új koronavírus levegőben történő terjedéséről,

a tanulmány szerzői éppen ezért kiemelik: a járvány idején elrendelt fizikai távolságtartás (1,5-2 méter) eredményeiktől függetlenül hatékony lehet.

A szakértők számítógép segítségével modellezték 1008 nyálcsepp terjedését a levegőben. A szimulációban több faktorral is számoltak, így a nyálcseppek tömegével, sebességével, a hőmérséklettel és a légnyomással is.

Kép: Getty Images

Eredményeik alapján enyhe, 4 kilométer per órás szél mellett a cseppek akár 6 métert is utazhatnak, az ennél erősebb, 15 kilométer per órás széllel pedig egyes cseppek ennél is távolabb kerülhetnek. Dimitrisz Drikakisz, a ciprusi Nicosiai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint nyílt tereken a kórokozók valószínűleg 2 méternél messzebre juthatnak el.

Ez egy fontos felfedezés, mellyel mind a polgároknak, mind a politikai döntéshozóknak tisztában kell lenniük

– tette hozzá.

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy szimulációról van szó, és számos egyéb tényező befolyásolhatja a nyálcseppek utazását. Azt is fontos kiemelni, hogy a vizsgálatban nem konkrét kórokozók, hanem a cseppek terjedését mérték fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik