Tudomány

Ritka dinoszaurusz maradványára bukkantak

Egy rendkívül ritka dinoszaurusz fosszíliáját azonosították Ausztráliában – írja az MTI. Az Elaphrosaurus nem elnevezésének jelentése könnyű tömegű gyík. Az ősi élőlények ezen csoportja a Jurassic Parkból ismert Tyrannosaurus rexszel és a Velociraptorral is rokonságban állt. A most bemutatott lelet nagyjából 110 millió éves.

Az öt centiméteres csigolyafosszíliát 2015-ben fedezte fel egy önkéntes, Jessica Parker a Victoria állambeli Cape Otway közelében. Parker a Melbourne-i Múzeum éves ásatásán vett részt. Ez az első Elaphrosaurus-lelet, amelyet a földrészen találtak.

A kövületet annak idején egy pteroszaurusznak tulajdonították, a Swinburne Egyetem paleontológusai viszont tovább tanulmányozták a leletet, és megállapították, hogy egy sokkal kifinomultabb felépítésű dinoszauruszhoz tartozik.

Az Elaphrosaurusnak hosszú nyaka volt, tömzsi karjai, apró mellső végtagja és viszonylag könnyű felépítésű teste

– mondta Stephen Poropat, a csapat tagja.

Kép: Getty Images

A maradvány alapján a kutatók arra jutottak, hogy az állat nagyjából 2 méter hosszú volt. A Tanzániában, Kínában és Argentínában korábban feltárt fosszíliák ezzel szemben arról árulkodnak, hogy az Elaphrosaurusok testhossza akár a 6 métert is elérhette. Poropat úgy véli, hogy a felnőtt példányok valószínűleg nem ettek sok húst. A kutató szerint az ismert Elaphrosaurus-koponyák alapján a fiatal egyedeknek voltak fogaik, ám a felnőtt példányok kemény csőrre váltották azokat. A szakértő hozzátette: nem tudni, hogy ez az ausztráliai állatra is igaz volt-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik