Tudomány koronavírus

Koronavírus: újabb lehetséges antitestet találtak

A Washingtoni Egyetem szakértői egy olyan személy mintáit vizsgálták, aki 2003-ban esett át a SARS-on. Az elemzés során olyan antitestet mutattak ki a vérében, amely hatékony lehet az új koronavírussal szemben – írja a Live Science.

A 2003-ban járványt okozó SARS-CoV közeli rokonságban áll az új koronavírussal, a SARS-CoV-2-vel. A kutatók szerint a mintákban észlelt ellenanyag, az S309 más antitestekkel kombinálva segíthet a vírus tüskefehérjéinek blokkolásában. A kórokozók a tüskefehérjék segítségével képesek belépni az emberi sejtekbe.

Kép: Getty Images

A vizsgálat laboratóriumi körülmények között zajlott, ezért még további kutatásokra lesz szükség, hogy felmérjék az S309 hatékonyságát. A tanulmány elkészítésében a Vir Biotechnology több munkatársa is részt vett,

a cégnél bíznak benne, hogy idővel hatékony készítményt fejleszthetnek ki a SARS-CoV-2 ellen.

Világszerte rengeteg csoport dolgozik azon, hogy olyan antitesteket találjanak, melyek képesek semlegesíteni az új koronavírust. A mostani vizsgálat különlegessége, hogy nem egy COVID-19-es, hanem egy SARS-os beteg mintáiban mutattak ki potenciális ellenanyagot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik