Tudomány

Félreismertük az egyik leghíresebb dinót

A Wisconsin-Oshkosh Egyetem csapatának friss tanulmánya alapján valószínűleg mégsem nagy, szervezett falkákban vadásztak a Jurassic Park révén ismertté vált raptorok – írja az MTI. A szakemberek a Deinonychus antirrhopus faj fogait vizsgálták. Noha a Deinonychus nem nem azonos a Velociraptor nemmel, a 1993-as filmben mégis Deinonychusokról mintázták a raptoroknak.

A raptorokat gyakran ábrázolják a farkasokéhoz hasonló falkában vadászva

– mondta Joseph Frederickson, az egyetem paleontológusa hozzátéve, hogy az effajta viselkedésre utaló bizonyítékok összességében nem meggyőzőek. Az elmélettel a fő probléma az, hogy a dinoszauruszok ma élő rokonai, a madarak és a krokodilfélék általában nem vadásznak csoportban, és ritkán támadnak náluk nagyobb zsákmányra.

Kép: Getty Images

A kutatók ezért egy másfajta, a komodói varánuszokra és a krokodilokra jellemző viselkedési modell lehetőségét kezdték vizsgálni a raptorok esetében. A fiatal komodói varánuszokra komoly fenyegetést jelentenek a felnőtt példányok, ezért a fáknál keresnek menedéket, ahol olyan táplálékforrások állnak a rendelkezésükre, amelyek nem elérhetőek a már kifejlett, nagy termetű példányok számára. A falkában vadászó állatokra általában nem jellemző ez a táplálkozási sokszínűség.

Ha megismerjük a fiatal raptorok és a kifejlett raptorok étrendjét, abból megtudhatjuk, hogy falkákban vadásztak-e”

– nyilatkozta Frederickson.

A Deinonychus-fosszíliák elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a legkisebb méretű fogak és a nagyobbak eltérő szénizotópértéket mutatnak, ami azt jelenti, hogy a fiatal és a kifejlett állatok nem ugyanazt ették, tehát feltételezhetően nem volt jellemző a falkában vadászás a fajra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik