Tudomány

Megtalálták a legközelebbi fekete lyukat

Egy nemzetközi kutatócsapat megtalálta a Földhöz legközelebbi ismert fekete lyukat – írja az IFLScience. Az objektum mintegy 1000 fényévre fekszik. A felfedezés különlegessége, hogy a szakértők valójában nem is keresték a fekete lyukat, csak a véletlennek köszönhetően bukkantak rá. Az objektum további érdekessége, hogy ez az első ismert fekete lyuk, melynek két kísérő csillaga szabad szemmel is látható az égbolton – igaz, csak a déli féltekéről, a Távcső csillagképben.

A kutatók felfedezték, hogy a HR6819 jelű rendszer egyik csillaga 40 napos pályát ír le egy láthatatlan, 4,2 naptömegű objektum körül. A másik csillag valamivel távolabb, de szintén ezen objektum körül kering.

A szakértők arra jutottak, hogy egyedül egy fekete lyuk adhat magyarázatot a megfigyelésre.

Thomas Rivinius, az Európai Déli Obszervatórium munkatársa és a csapat tagja szerint a Földtől számítva ez a legközelebbi ismert fekete lyuk.

Kép: Getty Images

A fekete lyukakat jellemzően aktivitásuk során azonosítják, amikor anyagot nyelnek el, és röntgensugarakat bocsátanak ki magukból. A statisztika alapján rengeteg fekete lyuknak kéne lennie a világegyetemben, megtalálásuk viszont nem egyszerű feladat. A kutatók bíznak benne, hogy felfedezésükkel új módszert vezethetnek be a fekete lyukak keresésében. A csapat már egy másik gyanús rendszert is kinézett magának, ez a 2300 fényévre fekvő LB-1, amelyben szintén egy hasonló hármas lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik