Tudomány koronavírus

Fel akarják mérni, mennyi alkoholt iszunk a karanténban

Világszerte milliók maradnak otthon a koronavírus-járvány miatt. A pandémia jelentősen megváltoztatja a mindennapokat, a bezártság több területen az alkoholeladást is növeli. Szakértők egy csoportja úgy döntött, érdemes felmérni az emberek alkoholfogyasztásának alakulását, ehhez pedig a közösség segítségét kérik – írja az IFLScience.

A kutatók azt akarják kideríteni, hogy a fizikai távolságtartás, a stressz és az unalom hogyan hat ivászati szokásainkra. A résztvevőknek egy online felületen hetente kell beszámolniuk arról, hogy mennyit fogyasztottak, illetve hogyan érezték magukat, például mennyire voltak stresszesek az adott héten.

A stressz sok esetben vált ki alkoholfogyasztást, a járvány pedig közvetve vagy közvetlenül növelheti a stressz szintjét.

A szakértők szerint félő, hogy a pandémia miatt az alkoholhoz köthető zavarok száma is nőni fog, ami hosszú távon egészségügyi veszélyekhez vezethet.

Kép: Getty Images

A felmérésben 18 év felett bárki részt vehet, aki fogyaszt alkoholt – nem kell jelentős mennyiségnek lennie, a kutatók elsősorban arra kíváncsiak, hogyan alakul a fogyasztás. A kérdőív több nyelven is elérhető, magyarul azonban nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik