Tudomány

Megfejtették elveszett rokonunk titkát

Szakértők egy csoportja egy korai emberfaj fogából nyert ki olyan fehérjét, melynek segítségével el tudták helyezni az evolúciós családfán – írja a Science. A kutatók szerint az ősi proteinek vizsgálata ígéretes módszer lehet ősi rokonaink genetikájának felmérésére.

Enrico Cappellini, a Dán Természettudományis Múzeum munkatársa szerint a DNS maximum 500 ezer évig képes fennmaradni a csontokban. A Homo sapiens megközelítőleg 300 ezer éve jelent meg, a korszakban azonban egyéb emberek is léteztek a földön. Ilyen a Homo antecessor is, amely főként a spanyolországi Gran Dolina-barlangból ismert.

A fajjal kapcsolatban komoly szakmai vita alakult ki, mivel sok vonásában a primitívebb rokonaira emlékeztetett, bizonyos jellemzőiben viszont a modern emberre hasonlított. Cappellini és kollégái tömegspektrometriával vizsgálták egy 800 ezer éves Homo antecessor fogzománcában talált fehérjéket.

Kép: CESAR MANSO / AFP

A fehérjék sokkal tovább fennmaradnak, mint a DNS, igaz, jóval kevesebb genetikai információt tartalmaznak. Ennek ellenére vizsgálatuk sokat segíthet az adott faj genetikájának alaposabb megismerésében.

Cappelliniék eredményeiket a modern emberekre, neandervölgyiekre, gyenyiszovaiakra és az élő emberszabásúakra vonatkozó adatokkal vetették össze.

A szakértők úgy vélik, hogy a Homo antecessor közeli rokonságban állt a modern emberek, a neandervölgyiek és a gyenyiszovaiak legutolsó közös ősével.

A kutatók ezzel egy régi evolúciós vitát zárhattak le, igaz, további elemzésekre lehet még szükség a felvetés alátámasztásához.

Kiemelt kép: CESAR MANSO / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik