Tudomány

Csak hatéves, de már publikált egy tanulmányt

Rengeteg gyermek szereti a természetet, de csak kevés mondhatja el magáról, hogy egy lektorált tanulmány egyik szerzője. A hatéves Grace Fulton új rekordot állíthatott fel azzal, hogy részt vett egy tudományos publikáció elkészítésében – írja az IFLScience. A másik szerző Grace apja, a férfi azonban nem győzi hangsúlyozni, hogy lányának a kutatás több fázisában is kulcsszerepe volt.

Graham Fulton, a Queenslandi Egyetem ornitológusa többek közt azt vizsgálja, hogy a baglyok miként alkalmazkodnak a városi környezethez. A kutató elmondása szerint lánya is rajong a baglyokért, már négyéves korában is gyakran vele tartott a megfigyelésekre.

Grace és Graham Fulton – Kép: Grace Fulton/University of Queensland

Legújabb kutatásában a szakértő egy brisbane-i parkban és a közeli Mount Glorious esőerdőben élő madarakat tanulmányozta. Grace minden nap részt vett a helyszíni vizsgálatban, majd másnap iskolába ment.

A lány ekkor már olvasott, így a látottak felelevenítése mellett az alapvető adatokat értelmezésében is segíteni tudott.

Eredményeik alapján a baglyok nagyon ritkán fordulnak meg a városi területeken.

Bár a Guinness Rekordok Könyvében nem jegyzik a legfiatalabb tudományos publikálókat, a szakértők úgy vélik, hogy Grace lehet a csúcstartó. A lány ráadásul egy másik, jelenleg átvizsgálás alatt álló tanulmány vezető szerzője is, melyben egy madár szokatlan helyen zajló fészkelését mutatják be.

Kiemlet kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik