Tudomány

Brit területen is álltak német koncentrációs táborok

Szakértők egy csoportja először vizsgálta meg azon kevés német koncentrációs táborok egyiket, amelyeket brit területen alakítottak ki – írja az IFLScience. A második világháború alatt a Harmadik Birodalomnak csak a Csatorna-szigeteken sikerült brit földeket elfoglalnia, itt, Alderney szigetén a nácik munkatáborokat és megsemmisítő táborokat is létrehoztak. Az egyik ilyen helyszín Sylt volt, a régészek ezt tárták fel 2010 és 2017 között.

Bár a háború után az Egyesült Királyság megvizsgálta a területet, utóbb nem hozták nyilvánosságra az adatokat. A Staffordshire-i Egyetem csapata most olyan módszerekkel, így geofizikai vizsgálattal elemezte az egyik sylti létesítményt, melyekkel nem kellett hagyományos feltárást folytatniuk.

Kép: Getty Images

A németek hivatalos feljegyzései alapján 103 rab halt meg a helyszínen, de feltételezhető, hogy a szám ennél is magasabb volt, 700 körül mozgott.

A helyi táborok egy részét 1943-ban kezdték el koncentrációs táborrá alakítani, ekkor jelentősen nőtt a fogvatartottak száma.

Az átalakulás nyomait a mostani vizsgálat is felfedte.

A létesítményben a rossz higiéniai körülmények, a zsúfoltság és az SS-tisztek kegyetlensége miatt magas volt a halálozási arány. Később több túlélő is beszámolt az Alderney-en tapasztaltakról. A szakértők bíznak benne, hogy új kutatásukkal ismertebbé válhat az elfeledett brit koncentrációs táborok története.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik