Tudomány

Elveszett kontinens nyomára bukkantak

Egy elveszett földrész maradványára bukkantak Kanada alatt – írja a Live Science. A nyomot egy gyémánttartalmú vulkanikus kőzet, a kimberlit jelenti. Ez az anyag a földköpenyből származik, és akkor alakul ki, amikor a felfelé áramló magma összeszedi a mélyben található gyémántot. Az észak-kanadai Baffin-szigetnél fellelhető kimberlitet egy bányászati cég gyűjtötte be.

A kutatók a vállalat által kibányászott kőzetet elemezve arra jutott, hogy az összetételében megegyezik egy 3 milliárd éve kialakult és 150 millió éve szétesett kontinensével.

A szakértők eddig is tudták, hogy a földrész maradványai a mai Észak-Amerika alatt fellelhetőek, a kimberlit lelőhelye viszont arról árulkodik, hogy a kontinens a vártnál 10 százalékkal nagyobb volt.

Kép: Getty Images

Maya Kopylova, a Brit-Kolumbiai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a felfedezés segít jobban megérteni a bolygónk történetét. A Baffin-szigeti kimberlit 400 kilométeres mélységben alakult ki, ez a legmélyebbről származó maradványa az elveszett kontinensnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik