Tudomány koronavírus

A sarkvidéken ragadt egy kutatócsapat a koronavírus miatt

Az utazási korlátozások miatt hetekkel el kell halasztani a legénység április elejére tervezett leváltását az Északi-sarkvidéket kutató Polarstern német hajón – írja az MTI. Markus Rex, az Alfred Wegener Intézet munkatársa és az expedíció vezetőj szerint a járvány várhatóan nem lesz kihatással az egyéves misszió végső kimenetelére.

A 100 tagú legénység leváltását májusra kellett halasztani, a szakértők bíznak benne, hogy ennek ellenére nem kell félbeszakítani az expedíciót, és a Polarstern a tervezett időpontban, október 12-én visszatérhez Bremerhavenbe. A legénység következő cseréje azért késik, mert idő kell a szükséges be- és kiutazási engedélyek megszerzéséhez.

A kutatóhajó 2019. szeptember 20-án indult el Norvégiából, hogy eljusson a sarkvidék belsejébe.

A szakértők számtalan rendkívüli eseményre felkészültek, egy ilyen méretű világjárvány azonban nem számítottak.

A Polarsternen kéthavonta kell lecserélni a nemzetközi legénységet. Már a legutóbbi váltás is két hetet késett, mert az utánpótlást szállító hajó csak nagyon lassan tudott előre haladni a vastag jégtáblák között. A következő váltáshoz már repülőgéppel tervezték odaszállítani a szakértőket, ehhez már ki is alakítottak egy leszállópályát egy jégmezőn. A világjárvány miatt azonban Norvégia területére senki sem utazhat be, így a kutatók sem.

Kép: Getty Images

A német Alfred Wegener Intézet jelenleg tárgyal a projektben résztvevő partnerekkel, miként lehetne megoldani a legénység cseréjét. Markus Rex szerint májusban kerülhet sor a váltásra, az új legénység minden tagját kétszeres vírustesznek vetik alá, mielőtt felengednék a hajóra.

Az eredeti tervek szerint már az expedícióvezetőnek is a hajón kellene tartózkodnia, ám a repülőgépes missziót, amellyel Rex a helyszínre utazott volna, le kellett fújni, mert a legénység egyik tagjának pozitív lett a tesztje, így az expedícióvezető is önkéntes karanténba vonult. Rex szerint a hajón rekedt legénység nincs veszélyben, bőségesen van élelmiszerük és üzemanyaguk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik