Tudomány koronavírus

Gorillákat fenyegethet a koronavírus

Több afrikai nemzeti park is átmenetileg bezár, hogy megvédjék a gorillákat és egyéb főemlősöket a COVID-19-cel szemben – írja az IFLScience. A Kongói Demokratikus Köztársaság területén található Virunga Nemzeti Park, ahol a hegyi gorillák egyik utolsó populációja él, múlt héten jelentette be az intézkedést arra hivatkozva, hogy a szakértők szerint a főemlősök is fogékonyak lehetnek a betegségre.

Kép: Getty Images

A Gaboni Nemzeti Parkok Ügynöksége korábban hasonló korlátozást vezett be. Az ország védett területei számos nyugati síkvidéki gorillának adnak otthont. Ruandában három olyan parkot zártak el a turisták elől, ahol gorillák és csimpánzok élnek. Az érintett területeken átmenetileg kutatómunka sem folyhat.

Bár egyelőre egyetlen esetet sem ismert, melynek során egy főemlős egy embertől kapta el az új koronavírust, több légzőszervi kórokozóról is tudott, hogy átadhatóak a gorilláknak és rokonaiknak.

Az afrikai parkokban bevezetett intézkedéseket indokolja az is, hogy a Kínai Tudományos Akadémia egy kísérlet során laboratóriumi körülmények között sikeresen fertőzött meg rézuszmajmokat az új koronavírussal. Az állatok enyhe tüneteket produkáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik