Tudomány koronavírus

Koronavírus: létező gyógyszerek között is érdemes keresni

A COVID-19 betegséget okozó koronavírus (SARS-CoV-2) egy egészen új kórokozó, éppen ezért egyelőre nincs olyan gyógyszer vagy vakcina, amely bizonyítottan hatásos lenne vele szemben. Egy új készítmény kifejlesztése általában éveket vesz igénybe, jelenleg azonban a cél az, hogy minél hamarabb hatásos eszközt találjunk a vírussal szemben. A héten Amerikában már meg is kezdték egy kísérleti védőoltás tesztelését, a szakértők bíznak benne, hogy 12-18 hónap múlva széles körben használhatják majd a szert.

Ma kezdődik a koronavírus-vakcina tesztje
Rekordsebességgel fejlesztik és tesztelik a védőoltást.

Nevan Krogan, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem biológusa a The Conversationön mutatta be, hogy kollégáival miként próbálják felvenni a harcot a kórokozóval. A kutató csapatával azt vizsgálja, hogy a vírus hogyan támadja meg a sejteket. A szakértők az eredmények alapján nem egy új gyógyszert igyekeznek kifejleszteni, hanem a meglévő készítmények között próbálnak megfelelőt azonosítani.

A 22 laboratórium együttműködésével zajló projekt heti hét napban, éjt nappallá téve dolgozik.

Krogan szerint két módszerrel lehetne megküzdeni a vírussal. Az egyik lényege, hogy olyan készítményt találjanak, amely a kórokozó fehérjéit támadja meg. A probléma ezzel az, hogy a vírus gyorsan mutálódhat, így idővel ellenállóvá válhat.

A másik lehetőséget azok a gyógyszerek jelenthetik, melyek blokkolják azokat a vírusfehérjéket, melyekkel a kórokozó interakcióba lép az emberi sejtekkel. Mivel sejtjeink meglehetősen lassan változnak, egy ilyen készítmény hosszú időn át hatásos maradhat, éppen ezért Kroganék ezeket a szereket próbálják felkutatni.

A csapat azt méri fel, hogy a vírus mely emberi sejteket használja fel szaporodásához. A kutatók több molekuláris célpontot is azonosítottak, ez pedig nagyban segítheti a potenciális gyógyszerek megtalálását. A szakértők feladata most nemcsak az, hogy hatásos, hanem hogy biztonságos készítményekre bukkanjanak.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik