Tudomány koronavírus

Ez az olasz város legyőzhette a koronavírust

Egy olasz kisváros kivételesen szigorú rendelkezéseket vezetett be az új koronavírus miatt – írja a Live Science. Úgy tűnik, az intézkedések beváltak, látványosan csökkenni kezdett a településen az új esetek száma, múlt héten pedig már egyet sem regisztráltak.

Az észak-olaszországi Vo’ Euganeóban február harmadik hetében rengeteg megbetegedés történt, február 21-én pedig a településen halt meg az első olaszországi beteg. Ezt követően az egész várost lezárták, és mind a 3300 lakost tesztelték. Így derült ki, hogy a lakosság 3 százaléka fertőzött, a betegeknek viszont csak a fele mutatott tüneteket.

Kép: AFP / Roberto Silvino / NurPhoto

A szigorú karantén bevezetése után két héttel ismét mindenkit megvizsgáltak, ekkor már csak a helyiek 0,25 százaléka volt fertőzött. Az új pácienseket azonnal elkülönítették, azóta pedig ismét megnyílt a város.

Vo’ Euganeóban március 13-a óta egyetlen új esetet sem azonosítottak.

Andrea Cristani, a Padovai Egyetem mikrobiológusa szerint a tanulság az, hogy a betegek izolálása a tünetektől függetlenül kiemelten fontos, a településen ez 90 százalékkal csökkentethette a terjedést. Az eset emellett arra is rávilágított, hogy elengedhetetlen a minél átfogóbb tesztelés. Erre egyébként korábban Tedros Adhanom Ghebreyesus, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője is felhívta a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik