Tudomány koronavírus

Megtalálhatták a legkorábbi koronavírusos esetet

Egy friss tanulmány alapján egy, a kínai Hupej tartományban élő 55 éves páciensé lehet az első imsert koronavírusos eset – írja a Live Science. Az akkor még azonosítatlan, tüdőgyulladást okozó betegségről december végén, január elején jelentek meg az első hírek, úgy tűnik azonban, hogy a kórokozó első alkalommal 2019. november 17-én bukkant fel.

Eleinte a hatóságok arra gyanakodtak, hogy a vírus egy vuhani állatpiacon fertőzte meg az embereket, de az első esetek nem mindegyike köthető a helyi állatpiacokkal.

Az új tanulmányban egy 2019. december 1-i megbetegedést is bemutatnak, a páciens szintén nem állt kapcsolatban az állatpiacokkal.

Kép: Getty Images

A szakértők többsége egyetért abban, hogy a vírus eredetileg denevérekben volt jelen, majd innen feltételezhetően egy köztes gazdára, talán a tobzoskákra ugrott át, mielőtt az embereket is megfertőzte volna. A terjedés alaposabb megismerése miatt fontos, hogy a kutatók felmérjék a pontos eredetét.

A friss tanulmány szerint november 17-e után december 15-ig naponta egy-öt új esetet regisztráltak, ezt követően viszont egyre több megbetegedéssel találkoztak az orvosok. Csang Csicsian, a Hupeji Tartományi Kórház légzőszervi osztályának vezetője december 27-én jelentette a kínai egészségügyi hatóságoknak, hogy új koronavírus alakult ki. Ekkor már több mint 180 páciens volt, igaz, még nem mindegyiket kötötték az új kórokozóhoz.

Bár egyelőre a legkorábbi ismert eset a november 17-i, a kutatók szerint elképzelhető, hogy ennél korábbi megbetegedés is történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik