Tudomány

Holnaptól betör a hideg

Az elmúlt napok esős, de azért sokszor napos, kellemesen enyhe időjárása már meg is haladta a március elején elvártat, csütörtökön pedig eléri a csúcsot. A szikrázó napsütést ma még csak kevés gomolyfelhő zavarja meg, a szél viszont az ország nagy részén erős, néhol viharossá fokozódik, a lényeg azonban a meleg: a legmagasabb hőmérséklet sok helyen átlépi a 20 fokot, az átlag 18-22 Celsius-fok között alakul.

Jön a hideg

Pénteken azonban a nyugat-keleti irányúra forduló áramlás hátán északnyugat felől egy hidegfront érkezik hazánk térségébe, ami a maihoz képest jókora változást okoz. Sok helyen elered az eső, de jelentős mennyiség nemigen várható, délutántól pedig elkezd felszakadozni a felhőzet.

A markáns változás a lehűlésben jelentkezik majd. Hajnalonként többfelé ismét enyhe fagyok jelentkezhetnek, és a legmelegebb órákban is legfeljebb 8-15 fokra számíthatunk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Teljesen rendben is van így, ez a március derekán elvárható időjárás. Hosszabb távon állandó hullámzásra számíthatunk, visszaköszönhet a tél is.

Visszatérhet a tél

A pénteki lehűlés után jelen állás szerint úgy tűnik, a jövő hét közepén némi enyhülés tapasztalható majd, a hónap végén pedig ismét lehűlés következik, március tartogathat még meglepetést. A hónap végére késő februárt idéző napok jöhetnek:

borongós, csapadékos idő valószínű hajnali fagyokkal, a hegyekben havazhat, a csúcshőmérsékletek pedig 6-7 fok között alakulnak majd.

Az pedig már messze lesz az átlagtól, március végén már 15-18 fok lenne az elvárható, és az éjszakai hőmérsékletek sem nagyon süllyednek 0 fok alá.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik