Tudomány koronavírus

Koronavírus: Magyarország nem áll túl jól tesztelésben

Világszerte egyre több helyen jelenik meg a koronavírus, a járvány megértése miatt pedig rendkívül fontos lenne, hogy a szakértők minél több tesztet végezzenek el. Az amerikai Centers for Disease Control (CDC) adatai alapján az Egyesült Államokban eddig nagyjából 1710 ember mintáját vizsgálták meg, míg Dél-Koreában már 189 ezer személyét – írja a Business Insider.

Bár a vírus hazai megjelenését csak múlt héten jelentették be, egyelőre nem állunk jól a tesztelésben: eddig 609 mintát vizsgáltak meg Magyarországon. Amerikában a tesztkészlet hiánya akadályozza az egészségügyi dolgozókat, így nem tudják pontosan, mennyien is lehetnek fertőzöttek.

Dél-Koreában nagyjából 3692, a kínai Kuangtung tartományban 2820, Olaszországban 826, az Egyesült Királyságban 347, Japánban 66, Magyarországon 62, az Egyesült Államokban 5 teszt jut egymillió emberre.

A CDC egy hete nem rögzítette az állami és magánlaborokban történt vizsgálatokat, így az Egyesül Államokban a szám ennél magasabb lehet. Érdemes kiemelni, hogy globális szinten nem egységesen közlik a tesztelési adatokat: az országok mintavétellel, esetekkel, betegekkel vagy emberekkel is számolhatnak.

Kép: Getty Images

A minták vizsgálata kiemelten fontos, hiszen a szakértők csak így kaphatnak pontos képet a járvány terjedéséről. A tesztelés emellett többek közt a betegség halálozási arányának felmérésében is segíthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik